Young couple having session with psychologist at office. Psychologist is talking about problems. Young couple is listening to her. Beeld Getty Images
Young couple having session with psychologist at office. Psychologist is talking about problems. Young couple is listening to her.Beeld Getty Images

Bij de relatietherapeut: 'Benthe en ik hebben elkaar het leven behoorlijk zuur gemaakt de laatste tijd'

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Servaes en Benthe.

Servaes: "Ik wil best toegeven dat ik het in onze relatie niet altijd even goed heb aangepakt. En ik moet Marcelino gelijk geven. Benthe en ik hebben elkaar het leven behoorlijk zuur gemaakt de laatste tijd. Ik schrok ervan hoezeer zij er tijdens het gesprek doorheen zat. We zijn allebei koppig en ik wist wel dat zij het lastig vindt om iets van mij aan te nemen. Soms komt ze dan met slechte, onlogische argumenten op de proppen. Alles om mij maar geen gelijk te willen geven. Dan ga ik er weer keihard in.

Bij Marcelino hebben we die ongezonde dynamiek tussen ons gedetailleerd bestudeerd… en dat was voor ons allebei een eye-opener. We gaan er allebei prat op dat we nogal slimme koppen zijn, maar het is eigenlijk best dom om onnodig te bekvechten als je van elkaar houdt.

Waar ik ook achter kwam is dat Benthe eigenlijk niet weet hoeveel ik haar eigenlijk bewonder. Zij had echt het gevoel gekregen dat ik haar minacht. Dat is helemaal niet zo. Ik zou geen andere vrouw willen dan Benthe. Ik val op sterke vrouwen – en zo iemand heb ik ook nodig om mij in evenwicht te kunnen houden, ik wil niet iemand die elke keer ineenkrimpt als ik zeg wat ik vind.

Aan de andere kant snap ik ook dat vaker mag uitspreken wat ik wel waardeer. We hebben afgesproken dat we voorlopig elke week een complimentenrondje doen waarin we naar elkaar uitspreken wat we van elkaar hebben gewaardeerd. Dat klinkt geforceerd, maar het werkt gek genoeg voor ons heel goed."

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Tijdens het eerste gesprek voelde ik me belabberd. Zó dicht zat ik tegen een breakdown aan’

Benthe: "Het lijkt een klein wonder, maar we hebben het sinds lange tijd weer gezellig thuis. En er heerst gewoon rust. We kregen van Marcelino een discussieverbod. Het idee is om elke discussie te stoppen op het moment dat Servaes of ik beginnen te bekvechten. Dat betekent dus dat we allebei niet happen. Vervolgens noteert degene die de discussie start de datum, de tijd en het discussietopic om daar later in therapie op terug te komen.

Je lacht je dood: onze discussies gaan vaak nergens over. Verkeerde toetje meegenomen uit supermarkt. Ik had een keer niet Servaes’ lievelingsvork neergelegd maar een gewone. Hij was vergeten de postbus te legen. Eerste wereldproblemen zeg maar. Gelukkig konden Servaes en ik wel om onszelf lachen. We houden allebei van zelfspot en cynische humor.

Het is achteraf gezien best gestoord hoe wij elkaar verbaal probeerden af te maken, terwijl we in de kern van elkaar houden. We hebben allebei graag gelijk. Dat we ons nu inhouden is een gamechanger. Voorlopig hebben we nog steeds een discussieverbod. Belangrijke onderwerpen bespreken we op vooraf afgesproken momenten. En daar doen we in de therapiekamer verslag van. Het gaat ons inmiddels best goed af. We gunnen elkaar meer ademruimte dan voordat we in therapie gingen."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden